Zorgen

      4 Reacties op Zorgen

eye-1210172_960_720
Wat kan je als ouder nog meer doen om je kind te helpen?
Je hebt wel eens van die dagen dat je het even helemaal niet meer ziet zitten.
Vandaag heb ik zo’n dag.

Ik kom net op school om me meisjes op te halen krijg ik te horen dat ik even binnen moet komen om met meester te praten. Ok? Prima. Maud gaat lekker spelen bij een vriendinnetje en mijn oppas kindje word toevallig ook opgehaald dus ik kan helemaal van Floortje zijn.
Krijg je te horen dat Floortje vandaag wel heel sip en somber was. Ze zat met buiten spelen alleen in een hoekje te wachten. Toen ze op stond viel er een briefje. Op het briefje stond de tekst dat ze al 3 dagen Sita (hond van me ouders), opi, ouwe oma en Grijsje (konijn van haar vriendin) mist.
Pfff ja dat is en blijft een ding voor haar. Afscheid nemen. Tot nu toe gaat het redelijk goed merken we thuis en heeft ze het er weinig over. Maar dan hoor en lees je dit. Wat moeten we daar nu mee? Wij piekeren ons suf en hebben al van alles geprobeerd maar niets helpt.

Nu hadden wij toevallig ook een gesprekje gehad met haar gister. Het viel ons op dat ze snel boos en aangebrand is op alles en iedereen. Ze bemoeit zich met alles en iedereen, en dit veroorzaakt vaak ruzie maar vooral onbegrip. Wat weer tot gevolg heeft dat ze verdrietig word, aan zichzelf gaat twijfelen en het veroorzaakt zelfs ruzies. Lastig als je dit merkt als ouder. Helemaal als je niet door kan dringen bij haar. Ze komt geregeld thuis met verhalen dat er op school niet werd geluisterd naar meester en dat zei dan weer door de klas ging schreeuwen voor stilte. Of dat er onderling ruzie is met klasgenoten en dat ze er weer tussen springt wat dan weer een bult of blauwe plek tot gevolg heeft. Een hele mooie eigenschap van je kind als ze dit doet, en we kunnen dit alleen maar aanmoedigen, maar het word vervelend als dit elke dag gebeurd, en als andere mensen dit als vervelend ervaren. Nog lastiger is het dat ze dit zelf niet eens door heeft. Zelf ervaart ze dit niet als een probleem. ‘Ik probeer alleen maar mensen te helpen mam. Dat is toch alleen maar goed?’
Verder is ze erg luidruchtig en kan behoorlijk boos worden om kleine dingen. De tics en dwang? Die speler hierin een hele grote rol! Voor zichzelf moet ze alles meerdere keren doen. Dit weten we nu wel. Maar nu eist ze dit ook van anderen. Iedereen moet het op haar manier doen anders gaat het niet goed. Dus bij een potje voetbal moet de bal een bepaalde weg af leggen anders gaat het fout. En er moeten 2 puntenslijper in de bak liggen anders klopt het niet. Dit was gister niet het geval dus neemt ze er 1 mee van huis.

Als ik alles nu zo even in mijn hoofd voorbij zie komen bedenk ik me dat het eigenlijk helemaal niet zo soepeltjes gaat allemaal. Gaat het allemaal beter nu we hulp hebben? Of word het juist allemaal meer? Ja ik ben gastouder en heb het echt best wel druk. Moet ik er voor kiezen om het rustiger aan te doen voor haar? Zal het haar helpen? Maar hoe gaat het dan met onze financiën? De therapieën kosten ook behoorlijk. Allemaal hersenspinsels in mijn hoofd.
Het kan natuurlijk ook zo zijn omdat we er nu bewuster mee bezig zijn. Zelf is ze er meer bewust van en dit accepteren van alles heeft tijd nodig. Maar komt er ooit een tijd dat het allemaal soepeler gaat lopen misschien?
Natuurlijk zie ik ook wel dat er goede dingen zijn en ja het vertrouwen heb ik echt nog wel! Maar als je ziet dat je dochter in een neerwaartse spiraal zit doet dit echt wel even wat met je. En als je dan merkt dat de buitenwereld behoorlijk hard is voor haar dan is het toch wel even slikken. We kunnen nu eenmaal niet alles weg halen bij haar maar voor nu is het behoorlijk veel.

En ondertussen roept een vrolijke Floortje of ik nu eindelijk klaar ben zodat we samen een spelletje kunnen spelen. Opeens uit het niets is er niks aan de hand en is daar een vrolijke, mooie meid die geniet van het feit dat ze mama even helemaal voor zichzelf heeft.

Zo is het leven en niet anders. Ga nu dus heerlijk samen met haar genieten van het moment!
handtekening-1.jpg

4 gedachten over “Zorgen

 1. j.c.m. van Assem

  Ja het is ook een heel apart meisje met een nieuwe kijk op haar wereld met een duidelijk doel.
  Blij voor haar dat ze niet op zo”n giga school zit of juist wel omdat ze dan kan leren haar netwerk te verkleinen en zich te beperken met wie zij omgaat en waarvoor zij zorgt. Leren op tijd in haar denkbeeldige kaasstolp te gaan zitten.
  Je bent een topper Brenda, volg wat er op je pad komt

  liefs,

  Pap

  1. Brenda Auteur bericht

   Grote school. Kleine school alles heeft zijn voor en nadelen. Ze zal het idd zelf moeten doen en leren, zo steekt de wereld nu eenmaal in elkaar helaas. Gelukkig heeft ze veel mensen om zich heen die haar wel lief hebben en begrijpen (hoewel begrijpen? Haha dat doen wij zelf nog niet helemaal) maar het is fijn dat ze lieve mensen om zich heen heeft.

 2. Ineke van Rijnbach (@IvanRijnbach)

  Ik kan me je zorgen en vragen zo goed voorstellen Brenda! Wanneer doe je het goed hé?

  Ik vind je een topper, hoe jij er mee omgaat en alles zo goed verwoord in je Blogs. Het zal bij jouw wellicht wat overzicht brengen in alles, maar voor anderen veel steun en herkenning.

  Liefs voor jullie allemaal,
  Ineke

Reageer

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.