Onze ervaring met het ‘Squease’ Drukvest.

      Geen reacties op Onze ervaring met het ‘Squease’ Drukvest.


Vrijdag ochtend en eindelijk tijd voor mezelf.
Tijd ook om een Blog te schrijven over onze bevindingen van het ‘Squease’ vest (Drukvest).
Floortje vertelde al even hoe hij werkt en wat hij voor haar doet op haar YouTube kanaal.
Hier kregen we zoveel reacties op! Reacties zoals: Werkt het echt, ik twijfel om hem aan te schaffen omdat hij best duur is, raakt ze er niet aan gewend nu en kan ze straks niet meer zonder, dat vestje moet haar angsten minderen? En zo nog een aantal.
Grappig want dit waren ook onze struikel/twijfel blokken.

Beginnen bij het begin.
Floortje heeft zoals jullie weten Gilles de la Tourette. Dit zorgt voor veel wisselende tics en dwang handelingen, maar ook voor angst en paniek aanvallen. (Ok de ADHD en Autisme laat ik nu even buiten beeld omdat dit niet onze grootste zorg waren.)
Doordat het geen week hetzelfde is met haar ‘dingen’ blijven we continu zoeken naar hulpmiddelen die haar rust kunnen geven. En zoeken naar een manier om om te leren gaan met haar angst en paniek aanvallen. Die zijn momenteel het grootste probleem hier in huis. Alles veroorzaakt angst en dus paniek.
Dat was ook een reden om hond Guus in huis te nemen. Hij gaat mee naar drukke dingen, maar kan niet overal bij zijn helaas. Verder zoeken naar een school waar ze hem en ons kunnen opleiden. Alleen die prijzen! Een poging gedaan bij de gemeente aan te vragen en die stonden er niet slecht tegenover. Maar.. misschien zijn er andere oplossingen.
Lang leve Google. Zoeken op alle mogelijke zoekopdrachten en bij autisme kwam ik de drukvestjes tegen. Hier heb je nog verschillende soorten in. Bijvoorbeeld vestjes met gewichtjes er in. De zwaarte kan je zelf regelen met een soort van gewicht zakjes in je zakken enz. Lijkt me niet fijn en je hebt het altijd mee te nemen. Niet heel handig in ons geval. Even verder zoeken kwamen we op het ‘Squease’ vest uit. Deze draag je als een soort giletje en pomp je op, op het moment dat je het nodig hebt. Zo kan je hem dus de hele dag dragen en op het moment dat je het nodig hebt kan je hem oppompen.
Bekeken en weer aan de kant geschoven. Hij is behoorlijk aan de prijs en zal het echt helpen? Bovendien ziet hij er niet bepaald mooi uit voor een meisje van 10 jaar. Draagt ze hem wel?
Op hun site hebben ze een leuk filmpje die prachtig weergeeft wat het vest kan doen. Echt top! Dus twijfel ik nog even door. Met Menno over gehad en uiteindelijk met Floortje zelf. Die was meteen enthousiast. ‘Die wil ik hebben! Dan kan ik eindelijk weer normaal de winkel in zonder bang te zijn.’ tja dan die prijs en toch twijfel of ze hem gaat dragen.
Decembermaand kwam er aan en die stress. Pff wat een angst en paniek aanvallen. Het worden er steeds meer en ik kan haar niet meer helemaal rustig krijgen.
Er kwam een prijsvraag. Dus mee doen! Niet gewonnen helaas. Maar ondertussen wel over de twijfel heen en gelukkig kan je hem ook huren. Op proef 2 weken gebruiken en dan beslissen of je hem wilt houden of niet. Top. Meteen besteld en binnen 3 dagen al in huis!

Meteen de eerste dag goed gebruikt. En wat een succes!
Na het eten maken de meiden zelf hun toetje. Floortje pakt, met behulp van veel vinger tics en dwang manieren van vastpakken en weer terug zetten, haar cruesli uit de kast. Natuurlijk klapt hij bij het terug zetten uit haar handen en zo valt de hele bak, net gevuld, op de grond. Overal cruesli. Paniek! Ze gaat haastig aan de opruim, wat erg lastig gaat als je in paniek bent. ‘Doe je vestje aan en ga even rustig zitten.’ Dat doet ze en zo loopt ze met een opgepomt vestje naar de computer met haar koptelefoon op. Even tot rust komen. En het helpt! Met 10 minuten is ze rustig.
Diezelfde avond hagel en onweer! Paniek nummer 2. Normaal gesproken komt ze rennend naar mama toe en klimt op schoot. Ik moet haar dan stevig vast houden en zo zitten we wiegend en neuriënd 20 min vast op een stoel. Ze raakt zo in paniek dat ze niks meer hoort, trilt als een rietje, moet spugen en door haar benen heen zakt.
Dat stevig vast houden gaf ons de doorslag om voor dit vestje te gaan. Dus hup het vestje weer aan en oppompen. Meteen werd ze rustiger. Goed de paniek was er nog wel maar nu kon ze naast me zitten op de bank en samen hebben we er over gepraat. 20 min met een opgepompt vestje gezeten en daarna op aanraden van hun leeg laten lopen. in theorie moet hij dan nog 2 uur zijn werk doen. Dat klopte. Ze liet hem leeg lopen en de paniek was niet weg, maar wel draagbaar. Nog wat trillerig op de beentjes en misselijk, maar ze was rustig. Hier in huis konden we rustig aan ons ding doen zonder dat we vast aan een stoel zaten met een kind in de houtgreep.

Het weekend volgde en maandag nam ze het vest meteen heel stoer mee naar school. ‘Het helpt mij dus kan het me niet schelen wat ze er van vinden.’ En zo is het maar net.
Hij werkt voor elk kind vast weer anders, en het is even zoeken naar waar hij nodig is.
Je kan er voor kiezen hem te gebruiken in de klas tijdens de theorie of tijdens een toets. Of juist voor je naar school gaat 20 min aan en dan tussen de middag weer even. Je lichaam voelt de druk 2 uur lang nog na.
Floortje gebuikt hem nu vooral voor de angst en paniek aanvallen, maar ze doet hem ook graag aan na school. Dan komt ze thuis en trekt het vestje aan, gaat aan de computer met haar koptelefoon op en komt zo helemaal tot rust. Als het een drukke dag is geweest trekt ze hem ook nog even aan voor ze gaat slapen. Zo kan ze rustiger in slaap komen.
Het is niet zo dat haar dwang handelingen en haar tics minder zijn. Helaas dat is niet zo. Maar hij maakt haar hoofd sneller rustig zoals ze dat zelf zegt. De angst en paniek aanvallen zijn voor ons allemaal wat rustiger. Ze zijn er nog behoorlijk vaak, maar het verloop is niet zo heftig. Niet meer vast aan die stoel, maar ze kan het zelf regelen.

Onze conclusie van het Squease vest:
Het is een investering maar zeker het proberen waard!
Zo fijn dat je hem eerst kunt huren. Zo kan je echt even ondervinden wat hij doet en of het helpt. Bij ons was het resultaat al snel te zien. Vraag me af of dit altijd zo is, maar dat zal zeker in die 2 weken huren wel goed komen.
Je krijgt er een evaluatie boekje bij. Kan je eerst noteren hoe de situatie is en na de huur periode wat hij heeft gedaan. Krijg je een goed beeld.
Oh en het contact met de mensen achter Squease is echt super fijn!
Het enige minpuntje die ik kan bedenken is dat hij er niet zo super mooi en hip uit ziet. Je kan een vest bijbestellen waar hij in geritst kan worden zodat het niet meteen zichtbaar is als hij aan of uit gedaan word. Staat bij ons nog even op het verlanglijstje!
Maar dan moet ik ook zeggen dat het Floortje niks uit maakt. ‘Ik kan het pompje er af halen. Een vest er overheen en niemand die het ziet.’ Das dan in de winter nog wel te doen ja. Andere kant als hij helpt wil je wel natuurlijk.

Haha het lijkt uiteindelijk wel een reclame blog! Niet zo bedoeld maar wij zijn enthousiast!
Als je vragen hebt laat het ons weten!

Reageer

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.