Vloeken

      2 Reacties op Vloeken

c658530c-69c6-455d-814f-355e04062318
Zomervakantie en dan heb je een hele dag alleen maar regen.

De beste vriendin van Floortje is met vakantie en deze mama werkt gewoon door. Gevolg: een huis met gastkindjes, we kunnen niet naar buiten (Ondanks de regen hebben de meiden toch buiten gespeeld, maar natuurlijk is het al snel klaar in de regen.) en de meiden moeten een beetje rustig doen in huis, want de andere kindjes willen een tukkie doen.

Goed nu moet ik wel eerlijk zijn. De meiden hebben zich heerlijk vermaakt samen met de kindjes die we over de vloer hadden vandaag.
Ze waren erg lief en hielden zich heel erg goed in. Tegen de tijd dat de kleinsten moesten slapen wilden de meiden even samen een rondje skelteren door de regen. Prima. Lekker doen!
Wat hebben we dan allemaal zoal gedaan vandaag? Heerlijk kneuterig samen knutselen, hoge torens bouwen met de duplo en samen dansen en zingen. Afgewisseld door rustige momentjes aan tafel, zoals een spelletje en kleuren. Tussendoor drinken we thee en dopen we onze koekjes er in. Kortom echt een gezellige dag met zijn allen.

Maar dan. Als het laatste kindje is opgehaald moet al die energie toch nog ergens heen.
Zoals altijd heb ik het avond eten zo goed als klaar en kunnen we snel eten. Papa is vandaag laat dus hoeven we niet te wachten.
De meiden zijn lekker uitgelaten en totaal nog niet moe. Als ik opper om na het eten nog even naar buiten te gaan word dit beantwoord met een hele harde JAAA!
Dus snel eten en dan onze jassen en laarzen aan en de paraplu’s uit de schuur.
Samen lopen we door een heel rustig dorp. (Het is ondertussen 18.00u dus de meeste mensen eten gok ik zo) Maar die rust is al snel voorbij, want wij komen langs!
De meiden kunnen erg luidruchtig zijn. Hard lachend en gillend van plezier stampen ze in elke plas die ze tegen komen. Floortje doet er nog een schepje bovenop door nog harder te gillen naar alles wat ze ziet en tussendoor horen we verschillende keren een roep van een wolf (Of is het een wilde hond?) Ze hebben grote lol en kunnen lekker hun energie kwijt. Langs het kanaal komen we opeens vol in de wind terecht en Maud heeft de grootste moeite haar paraplu in bedwang te houden. Zo komisch om te zien! Een klein meisje rennend door de plassen met haar paraplu ingeklapt achter zich aan. Opeens valt ze achterover omdat haar paraplu door een windvlaag open schiet als een parachute! Gevolg? Maud ‘vliegt’ een stuk achteruit en beland op haar billen! Grote lol natuurlijk. Nog meer omdat Maud vandaag had bedacht haar broek achterstevoren aan te trekken. Moet je eigenlijk ook weten dat Maud haast geen broeken draagt omdat ze gewoonweg geen billen heeft waar hij op blijft hangen. Het achterstevoren dragen van een broek helpt hier ook niet aan mee. Dus die val op haar billen zorgde er ook voor dat haar broek op haar knieën zat en Maud nu dus ook een natte onderbroek had. Kortom. Echt onze gekke meiden!

Thuis gekomen uitkleden op de mat en door naar de douche. Het is al een heel ritueel geworden. Mama leegt alle laarzen en hangt alles uit in de schuur. Terwijl de meiden samen onder de douche kruipen.
Even warm worden en pyjama’s aan om vervolgens weer rustig te worden voor het slapen gaan.
Deze keer was de douche wel heel erg kort. (Achteraf hoorde ik dat het een douche was van 9 seconden, omdat ze dit opeens had bedacht.) Gevolgd door een reeks aan vloekwoorden, die ik maar niet zal noemen hier. Waarom ze dit deed? ‘Geen idee. Het moest er gewoon even uit mam.’
Maud kon er wel weer heel erg hard om lachen en zag haar kans om even heel hard mee te doen. Grote lol en een hoop herrie later kwamen ze samen beneden en ploften op de bank tot papa thuis kwam. (Toen begon er weer een drukte ritueel waar geen eind aan kwam haha.)

Zo fijn dat ze eindelijk haar ding kan doen. En zich kan en durft te laten gaan! Hoe ze aan al die woorden komt mag Joost weten, maar sommige zijn erg goed bedacht al zeg ik het zelf. Je merkt wel dat ze het netjes probeert te houden door woorden zoals ’Kakzooi’ te bedenken. (Bedenken en dan ook nog vloeiend er uit weten te gooien is al super knap. Want in de woordengolf die er kwam klonk het allemaal heel vloeiend.)
Toen we hoorden dat ze Gilles de la Tourette had dachten we meteen aan de scheldwoorden. Dat denkt iedereen. Maar lang niet iedereen heeft dit of heeft dit altijd. De meeste mensen kunnen dit heel goed inhouden en het is niet eens gezegd dat je altijd maar moet schelden. Het maken van geluiden en luidruchtig zijn valt hier ook al onder.
Toen ik van een kennis de tip kreeg haar boek te lezen heb ik dit natuurlijk meteen gedaan. Haar titel luid: Gilles de la Tourette, soms KUT maar meestal PRET! Van Arinka Linders.
Wat een goed boek! Ze beschrijft haar leven met Tourette en haar gezin. Haar kinderen hebben dit ook. Hoe ga je er mee om en wat maak je allemaal mee?
Echt een topper en leuk om te lezen.

Natuurlijk lag het boek een paar dagen open en bloot op tafel en Floortje liep er geregeld langs. Steeds lachend pakte ze het op en maakte ze er grapjes over. Sinds dien is schelden iets wat er nu eenmaal bij hoort, bij Tourette. Maar! Je mag best rekening houden met andere mensen. Dus als je het niet hoeft laten we het. Soms moet het en lucht het op.
Gister avond moest het even volgens Floortje (Het was niet eens een bedacht moment. Het kwam er opeens uit!) Maud schrok hier eerst even van maar vertelde meteen dat het van mama best mag want het staat in haar boek.

Dus je hoort het van het boek mag het.
handtekening-1.jpg

2 gedachten over “Vloeken

    1. Brenda Auteur bericht

      Haha heb het boek ondertussen aan mijn ouders uitgeleend. Hij leest gewoon heerlijk weg en het is zoals het is. Veel van geleerd! Dank je wel voor je mooie kijk op het leven met Tourette. Ik zal haar 3 dikke kussen geven 😉

Reageer

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.