Moment van bezinning

      Geen reacties op Moment van bezinning


Dan word je wakker en is het geen 2016 meer maar is het 2017!
Voor iedereen de beste wensen en een goed nieuwjaar.

Gister met ons gezinnetje een verlate kerstdag gevierd. Met de kerst waren we allemaal flink ziek en hebben we weinig tot geen kerst gehad. Ok, een kerstdag is uiteindelijk ook maar een gewone dag. Maar het is toch wel erg gezellig om even te gourmetten en de dag iets anders te zien als elke andere dag.
Gister was het onze dag. Samen ontbeten met lekkere broodjes en croissantjes. Overdag samen voor de eerste keer oliebollen en appelflappen gebakken en samen spelletjes gedaan.
Naarmate de dag vorderde kwam er ook meer vuurwerk in het dorp. Zo zagen we ook onze Floortje steeds meer in haar schulpje kruipen. ’s Avonds tijdens het gourmetten zat ze wel heel erg in haar schulp. Haar eigen wereldje zeggen we dan. Dan is ze wel aanwezig, maar kijkt glazig uit haar ogen, haar armen en benen (Eigenlijk alles van haar) gaan alle kanten op. Maar ook haar lippen zijn de pineut. Die zijn zo ondertussen een echt maanlandschap geworden.
Ook haar dwang dingen zijn even heel veel aanwezig. Tja. De spanning moet er nu eenmaal uit dus we laten haar voor wat ze is.
We hebben het gezellig tijdens het eten en na het eten gaan we film kijken. Hoewel. Floortje word opeens wel heel erg moe en haar ogen vallen letterlijk bijna dicht! Ook Maud is moe. Dus. Lekker douchen en naar bed.
Naar bed betekend dat we een logeerpartij gaan hebben. Aan de ene kant van ons bed komt een matras voor Maud en aan de andere kant een matras voor Floortje. Wij kijken tv en de meiden in hun eigen bedjes. Al heel snel slapen ze. Maud snurkt iets omdat ze wat verkouden is, en Floortje? Haha die praat en kreunt wat af in haar slaap! Haar lippen blijft ze ook pulken en ze ligt niet bepaald stil in bed. Ze is erg onrustig.
Maud is zo wakker en staat meteen voor het raam naar al het moois te kijken. Grote bewondering voor alle kleuren en knallen. Floortje? Die ligt als een dood vogeltje in bed onder de dekens stiekem mee te kijken maar zegt weinig. Als alles voorbij is, rond 1 uur, gaan we lekker slapen. Maud nog druk kletsend en Floortje die al snel weer slaapt.
Vanmorgen werden we om half 9 weer wakker. Klaar voor 2017.

Voor mezelf even een korte bezinning. Wat is er veel gebeurd in 2016.
We hebben flink gevochten voor Floortje. Een diagnose gekregen die uiteindelijk zoveel rust gaf! Klinkt heel gek maar we waren ondanks alles zo blij dat alles op zijn plek viel. Toen kwam het vechten voor beter. Maar ook wat houd het in? Wat kunnen we nog leren? En wat nu?
Gesprekken en nog eens gesprekken. Met school, therapie, de gemeente en met mensen die deze wegen al eerder bewandeld hebben. Kortom we hebben veel nieuwe lieve mensen mogen leren kennen dit jaar en veel mogen leren.
Verder doet Floortje het echt super goed met alles! Ondanks alle gesprekken en dingen waar we haar in mee slepen blijft ze sterk. Zelf leert ze ook mega veel en doet het goed op school.
Tegelijkertijd hebben Floortje en ik onze mooie kettingen bedacht en zijn we een bedrijfje gestart.
Natuurlijk gebeurde er veel meer! Zo hebben we een vouwwagen gekocht waar we volgend jaar lekker mee op vakantie gaan. (Ok best spannend, want hoe zal het allemaal gaan voor en met Floortje?)
En ons gastouder zijn is nog steeds een groot succes! Ik vind het nog steeds erg leuk maar ook de meiden en Menno genieten er van, en de kindjes! Die komen nog steeds met veel plezier bij ons spelen. Nog steeds geen spijt van deze keus. Sommige weekjes is het best druk en plannen, maar tegelijkertijd geeft het ook zoveel gezelligheid en juist energie om ergens anders mee bezig te zijn. Heerlijk!
Ook Maud gaat goed. Ze doet het erg goed op school en het gaat gelukkig heel goed met haar ziek zijn. Ze is dit jaar veel minder ziek geweest dan voorgaande jaren. Maar ook, wat is ze gegroeid! Gegroeid in de letterlijke zin, maar ook in haar doen en laten. Ze is zo veel sterker geworden. En ja er ging dit jaar veel aandacht naar Floortje, maar we hebben ons best gedaan ook energie te steken in Maud. Samen leuke dingen doen, als mama naar de therapie moest, was papa thuis voor Maud, maar ook die kleine momentjes samen pikken. Ze weet dondersgoed dat er veel gedaan moet worden voor Floortje. Ze past zich ook zo goed aan in huis. Allemaal voor haar lieve grote zus. Zo lief!

En nu het komende jaar. Welke voornemens hebben we?
Nou eigenlijk niks. Of in elk geval hopen dat we nog zo’n mooi jaar mogen hebben als het afgelopen jaar. Ja ook met die drukte en gekte, want eerlijk gezegd zijn we er nu al zo aan gewend. Het zou saai zijn als we niks meer hebben.
Nee hoor. Hopelijk iets minder vechten voor Floortje. Dat alles ‘gewoon’ mag gaan verlopen. Januari eerst even afronden van de therapie, en starten met wat de gemeente voor ons in petto heeft. (Er is een arrangement voor Floortje maar hoe en wat horen we dinsdag.)
Verder meer tijd vrij maken voor leuke dingen met het gezin. Maar ook meer tijd voor Maud. En meer tijd om het huis zo nu en dan te ontvluchten? Even geen dwang en dingen in huis. Is ondertussen zo routine geworden. Soms even niks. Op een camping in de vouwwagen en dan niks. Ok ik verwacht echt niet dat we daar helemaal geen dwang enz hebben. In tegendeel zelfs. Maar daar is het wel even anders.

En verder? We zullen zien wat dit jaar ons gaat brengen. Ik kijk nergens meer van op en er is weinig wat we niet aan kunnen dus kom maar op. Alle negatieve en minder leuke dingen worden vaak mooie leermomenten en uiteindelijk komen we er steeds weer sterker uit samen.

Reageer

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.