Moe

      4 Reacties op Moe

cat-1448873_960_720

Hoe gaat het nu met jou?
Is een vraag die ik vaak genoeg krijg. En als ik heel eerlijk ben antwoord ik die altijd met een: ‘Goed hoor.’ Wat nu als ik eens antwoord met een: ‘Niet goed. Ik ben MOE!’
Even getwijfeld of ik dit hier wel wil delen met iedereen, want voor mijn gevoel is het een teken van zwakte. Toegeven dat je het niet kan, (Noem het aard van het beesie.) maar ik ga het toch doen.
Dit is een blog voor iedereen die ons gezin wil volgen. Daar horen ook dit soort dingen bij.

Goed ik ben dus MOE, opgebrand, ik kan niet meer. Althans zo voel ik me nu deze week.
Niet zo gek hoor ik iedereen denken. Het is ook niet makkelijk allemaal wat we meemaken, klopt, maar de nachten helpen ook niet mee. Floortje is een slechte slaper, of ze heeft gewoon weinig slaap nodig, net als ik trouwens. Ik was vroeger ook uren wakker en de volgende ochtend weer vroeg fris en fruitig. Hoe het komt?
Floortje heeft nu eenmaal dat ze alles wat ze overdag meemaakt ’s nachts verwerkt. Dit zorgt voor onrustig slapen, nachtmerries en soms zelfs slaapwandelen. Voor mij betekend dit eigenlijk altijd (Bijna altijd, want Menno is er ook nog) dat ik mijn bed uit ga om haar te helpen, en dan zelf weer lang doe om in slaap te komen. Gebeurd ook geregeld dat ik eindelijk slaap, Floortje weer komt.
Daarbij komt ook dat Floortje sinds een tijdje pas laat slaapt. Hoe dat komt? Haar dwang dingen, onrustig en noem maar een reden.
We hebben natuurlijk al lang onze vaste ritmes hierin. Om 20.00uur brengen we haar naar bed met de afspraak dat ze nog een half uurtje mag lezen. Maar ruim een uur later horen we haar nog lezen, spelen enz. natuurlijk kijken we nog even bij haar en dan gaan we er van uit dat ze slapen gaat. Maar nee. Als we mazzel hebben is dit rond 22.00uur pas. Gister was dit pas tegen 23.00uur. slapen en dan vervolgens wakker worden in de nacht en dan vrolijk om 6.00uur weer wakker zijn!
Mijn slaap ritme helpt hier ook niet in mee. Ik slaap heel ligt en hoor echt alles. Uitslapen heb ik nooit gekund, dus Menno die eerder zijn bed uit gaat in de weekenden om mij te ontlasten heeft geen nut. Vervolgens duurt het erg lang voordat ik weer in slaap kom dus reken maar uit hoeveel uren slaap ik krijg. En dat gedurende nu al 9 jaar. Ik ben dus MOE!

Toegeven is iets wat ik moeilijk kan. Door de jaren heen heeft Menno mij behoorlijk goed leren kennen, en heb ik geleerd van mijn ‘fouten’. Dus gister hebben we hier eens een goed gesprek over gehad. Dat ik zo moe ben en wat we er aan zouden kunnen doen.
Tijdens het praten weet hij precies de goede vragen te stellen en zo kwamen we er achter dat ik niet zo zeer moe ben van het moe zijn, maar dat ik erg moe wennen aan de nieuwe situatie.
Ondertussen weet ik echt wel dat de dwang bij mij vandaan komt. Ik heb Dwang! Opruim dwang, controle dwang en alles precies het tegenover gestelde van Floortje.
Met ons gesprek kwam er dan eindelijk uit dat ik mijn controle kwijt ben. Dat was ik al toen we kinderen kregen en dit liep behoorlijk uit de hand zoals verder terug te lezen. Iets waar ik niet trots op ben maar waar ik veel van heb geleerd.
Nu met Floortje en haar Tourette moeten we allemaal elke keer weer opnieuw wennen aan situaties. Of eigenlijk opnieuw wennen aan Floortje.
Deze maand beweegt ze vooral haar onderkaak en heeft ze haar dwang dingen en is alles redelijk rustig. Na een week of 2 weten we precies hoe we overal op in moeten spelen en gaat het goed.
Denk je een ritme gevonden te hebben veranderd de boel weer en is er opeens een andere Floortje. Ze zit nu in de fase dat ze heel erg druk en onrustig is, maar ook heel snel boos en dan bedoel ik ook echt boos. Met het schoppen en schelden wat er bij hoort. We kunnen weinig goed doen en ze trekt haar eigen plan met alles. (Zo lijkt)
Goed dat is de Tourette, we kunnen er weinig anders aan doen dan haar steunen en begrip tonen, en haar dus weer opnieuw leren kennen.
Zoveel mogelijk duidelijkheid, ritme en structuur geven. Meer kunnen we niet doen.
En dus moeten we er ons bij neer leggen. Gelukkig hebben we hulp en kunnen we onze vragen neerleggen bij de mensen die er meer van weten dan wij. Samen kunnen we ons weer aanpassen naar een haalbaar iets.
Makkelijk? Nee. Maar we gaan door want dat hoort er nu eenmaal bij. Moet ik ook zeggen dat het hele ritme en structuur lastiger is vanwege de vakantie. Af en toe een dagje weg, die we moeten ‘bekopen’ met 2 dagen onrust.

Hiermee wil ik totaal geen medelijden kweken, maar dit is zoals het hier is. Ik ben moe maar kan me haast niet indenken hoe Floortje zich wel niet moet voelen.
Of al die andere mensen met Tourette en hun medemensen. Kan niet anders zeggen dan dat ik bewondering voor iedereen heb.

En voor mij? Blijven praten zoals Menno dan zegt. Hij neemt het een en ander uit handen door de boodschappen te laten bezorgen (Haha handig!) Maar ook door leuke dingen te doen met alleen Maud of alleen Floortje. En het huishouden doen we samen. Maar ook die simpele dingen zoals idd praten. Hoe fijn is dat?
Ook het gastouder zijn is allemaal heel erg leuk en ik doe het met heel veel liefde en plezier, maar 5 dagen in de week is echt wel heel erg veel. Toeval wil dat dit kindje van 5 dagen in de week deze week afscheid neemt. Ze gaat naar de basisschool! We gaan haar onwijs missen, maar stiekem ben ik er ook blij mee. Dit betekend dat ik de vrijdagen echt vrij ben. Helemaal een dag voor mij alleen! Even geen kinderen en ik kan doen wat ik wil. (Komt er op neer dat ik vast en zeker ga poetsen in huis, hier krijg ik rust van. Klinkt gek he? Das wat dwang met je doet.. ik kan het nu niet zo doen zoals ik het wil, omdat er altijd wel kinderen om me heen lopen, dus die dag heb ik mijn stukje controle weer terug!)
handtekening-1.jpg

4 gedachten over “Moe

 1. Wil Moggré

  Kan me er alles bij voorstellen, de moeheid na al die jaren zorg en bezig zijn met……….en dan zelf ook nog je controle te willen houden. Goed om na te gaan wat meer rust zou kunnen geven en soms is dat inderdaad dan wat minder werken. Ik heb zelfs een aantal maanden onbetaald verlof genomen vorig jaar, heerlijk even bijtanken. Maar die luxe kan ook niet iedereen zich helaas permimiteren en met een gastgezin al helemaal niet mogelijk waarschijnlijk. Denk aan jezelf, zoek goed uit waar jij rust van krijgt, mindfulness heeft mij ook goed geholpen en elke week yoga is ook echt even een “eigen momentje”. Sterkte en succes, hou vol en zorg goed voor jezelf…………en tja “goed hoor” zegt voor de echte luisteraar vaak al genoeg.

  1. Brenda Auteur bericht

   Klopt idd! Maar de meeste mensen ‘luisteren’ zo goed dat het hiermee af is. Dus kom je geregeld weg met zo’n antwoord haha.
   Mindfulness ben ik nu ook mee bezig. Even proberen elke dag dat momentje voor mezelf te pikken. Sinds deze week mee begonnen. Alleen al het bewust er mee bezig zijn en bewust van zijn is al een hele stap vooruit.

Reageer

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.