Jarige Tiener!

      1 reactie op Jarige Tiener!


Zo trots op onze mooie dochter!
We zien elke dag weer dat ze een strijd aan het leveren is met haar eigen koppie. Een strijd die wij maar voor een klein deel te zien krijgen. Het grootste deel houd ze nog steeds voor zichzelf helaas.

2 weken vakantie en wat is er veel gebeurd vooral in die eerste week.
Het begon vrijdag met de Koningsspelen op school. In eerste instantie kon ze niet mee doen, want we moesten naar therapie. Het hele feest werd gevierd samen met de brede school in de Rijp. Veel kinderen en groots opgezet. Samen over gehad en bedacht dat dit niet zo handig was allemaal. Na de therapie toch even langs om te kijken hoe Maud het had. Zoals ik al verwachtte bleef Floortje hangen en is ze dus de hele middag verder lekker bezig geweest met allerlei leuke spelletjes enz. Maud genoot ook volop en ze hebben een top dag gehad.
’s Middags moest ik Floortje weer ophalen, dus weer in de auto. Auto stuk! Paniek bij Floortje want wat nu? Gelukkig kennen we veel mensen in het dorp en werden we netjes opgehaald en thuis gebracht. Ook Maud werd netjes van school meegenomen naar huis. Geluk bij een ongeluk alleen mijn auto is nu echt overleden. Het weekend werd hij door de sleepauto opgehaald en alles was weer opgelost gelukkig.

Het weekend even bijkomen op de Ranch en dinsdag mocht ze naar tante Louke toe. Samen zijn ze de hele dag druk bezig geweest met het maken van haar eigen verjaardagstaart. Lekker even 1 op 1 bezig zijn.
Woensdag was ze jarig! Ze is ondertussen echt een tiener geworden. Wat gaat die tijd snel dan he?
Wat hebben we een gezellige dag gehad samen. Met een mega mooie en vooral lekkere taart. Toppers! De hele dag mensen over de vloer maken dat het ’s avonds echt op was.
Donderdag nog Koningsdag gevierd. De meiden mochten op een kleedje hun eigen spulletjes verkopen. Wat een handelaren samen. Floortje kon het niet aanzien dat ze na een uur nog spullen had liggen op haar kleedje en gaf dus alles weg aan kinderen die het wel wilden hebben. Ondertussen was de doos die ze had gevuld om te verkopen gevuld met spullen die ze had geruild of gekocht, van 3 euro, die overigens ook nog in haar portemonnee zat. Ra ra hoe heeft ze dit gedaan? Ze heeft in elk geval lol gehad en was het blinkende middelpunt van de hele markt geloof ik.
Maud en ik zaten aan de overkant en hebben genoten van de gezellige babbels en gillen van Floortje. Ook wij begonnen met 3 euro en hebben serieus dingen verkocht en gekocht. Leuk om te zien hoe die kinderen onderling bedragen en dingen bedenken. De handel is heel goed gegaan in elk geval. We kwamen met nieuw speelgoed weer thuis.
’s Avonds barstte de bom in huis. Optijd naar bed want alle kaarsjes gingen echt uit nu.
De dagen die volgden waren heftig kan ik zeggen. Alle drukte moest er uit en vandaag kan ik zachtjes zeggen dat vooral Floortje weer de oude is. Hebben we een week nodig gehad om bij te tanken? Tja blijkbaar.
Hangen op de bank, filmpjes kijken op de computer en spelletjes spelen op de telefoon. Dat waren de dagen voor de meiden zo’n beetje. Zo nu en dan lekker even buiten hun energie kwijt met vrienden en vriendinnen en verder weinig. De meiden hebben bedacht dat ze lekker samen op 1 kamer slapen in de vakantie en wat een lol hebben die 2. ’s Nachts worden ze geregeld wakker maar even een knuffeltje of een handje vast en ze slapen weer lekker door. Voor papa en mama net zo lekker eigenlijk. Anders kwamen ze steeds bij ons. Toen we opperden om dit altijd te doen werd het toch wel een beetje spannend. Floortje wil toch wel graag haar eigen kamertje voor zichzelf hebben. Voor 9 nachtjes is prima maar dan is het klaar. Helemaal goed natuurlijk. Kunnen papa en mama in elk geval 9 nachtjes lekker doorslapen.

Ondertussen is Floortje ook gestopt met de medicijnen. Ze slikte een lage dosis ‘Setraline’. Een anti depresiva wat vaker voorgeschreven word bij dwang en angst. In overleg zijn we dit gestart toen we begonnen met de gedragstherapie. In eerste instantie wilde ik dit niet maar haar hoofd zat zo vol en er kon toen echt niets meer bij. Ze werd er rustig door en zo kon onze ontdekkingstocht beginnen in wat ze allemaal heeft. Nu een jaar verder hebben we besloten hier eens mee te stoppen. We weten hoe we er mee om kunnen gaan en de therapie is weer volop bezig dus begeleiding genoeg.
Rustig afbouwen en kijken hoe ze reageert. Las dat na 3 dagen de medicijnen volledig uit je systeem zijn, dus vorige week nog een klein beetje genomen en nu vanaf het weekend helemaal niet meer. Haha we kunnen wel zeggen dat Floortje weer volop aanwezig is hoor.
Ze had al moeite om haar tics tegen te houden. Nu is het helemaal lastig. Alles komt er nu uit en zelf moet ze leren doseren. Wanneer mogen ze er uit en wanneer moet ik ze inhouden. Zoeken naar een goede combi van alles. Fijn dat ze nu de hele week nog vrij heeft en zich hier op kan focussen. Volgende week op school is dit lastiger. Hopen dat alles goed gaat.
We merken dat ze weer lekker aanwezig is door het harde praten. Haar mond tic is er weer volop net als haar vingers knakken en het pulken van nagels en tenen. De dwang is er ook. Tot ergernis van Maud, hoewel ze met alle liefde een handje helpt als er weer eens iets niet goed gegaan is. ‘Maud ga jij even met je benen zo liggen, dan kan ik er nog even overheen. Net lag je namelijk ook zo.’ Of ‘Maud, wil jij mijn beker hier neer zetten? .. heeft hem net weg gepakt, maar niet goed neergezet.’ En ga zo maar door.
De emoties zijn er ook weer gezellig. Pff geloof dat ik hier het meeste ‘last’ van heb. Alles is extra aanwezig zal ik maar zeggen. Boos is heeel BOOS. Blij is heeel BLIJ. Schreeuwen is heeel hard SCHREEUWEN! Maar ook beloftes die gemaakt worden MOETEN wel na gekomen worden. Anders is ze echt heel erg boos en verdrietig. Lastig om uit te leggen dat niet iedereen hier rekening mee kan houden en dat mensen makkelijk dingen beloven, maar ze vervolgens minder makkelijk altijd na kunnen komen. Allemaal frustraties die er elke dag weer uit moeten, maar hoe? Dat is soms erg lastig. Ga dan maar eens rustig slapen…
Gelukkig heeft ze voor haar verjaardag een soort elastieken band gekregen. (Zal er nog eens een foto van maken om te laten zien.) Hier gaat ze dan in staan en doordat hij druk geeft op haar schouders kalmeert ze. Haar boosheid schreeuwt ze er soms uit, maar als ze in die band staat strekt ze zich flink uit met armen en benen en zo kan ze haar boosheid kwijt. Ok das de theorie en het lukt echt wel eens, maar soms is het zo veel! Dan is het alleen maar huilen huilen en huilen en het liefst moet papa haar in de houtgreep vast pakken zodat ze rustig word. Kan ze eerst even lekker boksen tegen papa en dan komt de huilbui.

Hoe kan je duidelijk maken aan andere mensen hoe je je voelt, als je het zelf nog moeilijk vind om te begrijpen? Das een dingetje waar we samen aan werken.
Er over praten is al een goede stap.
Daarom is ze begonnen met een eigen You tube kanaal. Ze vind het zelf heerlijk om domweg te kijken naar al die gasten met een eigen kanaal, dus waarom begin je zelf niet was mijn vraag. Dat vond ze een goed idee.
‘Nu kan ik aan iedereen vertellen hoe ik me voel en hopelijk begrijpen ze me zo beter. Ik vind het moeilijk om zo tegen mensen te zeggen, maar wil wel dat ze het weten. Misschien hebben andere kinderen er ook wat aan.’
Eerst nog wat onwennig, en nu na de 4e video gaat het steeds makkelijker. Mijn, of eigenlijk ons doel is dat ze er makkelijker over kan praten, maar dat ze ook haar dingen kan laten gaan. Terugkijken naar hoe je doet en dan concluderen dat het niet eens zo gek is allemaal. Dat het bij je hoort en dat mensen het niet eens opvalt wat je doet. Kortom allemaal lesjes waar we uiteindelijk beter van worden? Haha je probeert wel eens wat zeg ik dan maar weer.
Zie hier haar laatste filmpje.

Voor nu nog even een paar dagen rustig aan voor we weer beginnen aan het normale dagelijkse ritme van school.

1 gedachte over “Jarige Tiener!

  1. Marcelle

    Floortje, wat goed van je dat je er over praat, ik vind je een dapper meisje en heb veel bewondering voor je. O ja, nog gefeliciteerd met je verjaardag. Liefs Marcelle

Reageer

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.