Ik voel me niet zo lekker

      Geen reacties op Ik voel me niet zo lekker


‘Ik voel me niet zo lekker.’
Een zin die hier dagelijks meerdere keren gebruikt word, en voor ons allemaal een andere betekenis heeft.

Voor Floortje betekend het dat ze eigenlijk al te veel heeft gedaan en letterlijk niet lekker is.
Als ze dit zegt dan heeft ze hoofdpijn, is ze misselijk en kan ze eigenlijk niet veel anders dan even tot zichzelf komen ergens waar het heel rustig is.
Meestal heeft ze een uurtje nodig en is ze er weer. Thuis sluit ze zich op in de computerkast met de deuren dicht en de koptelefoon op. Kijkend naar filmpjes op YouTube. Is ze ergens anders? Dan zoekt ze een rustige plek op en gaat daar met een telefoon filmpjes kijken of ze doet even iets voor zichzelf. Hangt er ook van af waar ze is. Ze kan ook heerlijk genieten van de natuur en alles wat hierin groeit en bloeit. Bloemen plukken, beestjes achtervolgen enz. het liefst samen met Guus. (Onze hond).
Gister bijvoorbeeld. ’s Ochtends eerst naar de Ranch. Even lekker bezig zijn met de paardjes, maar tegelijk is het moeilijk. Er komen en gaan mensen en elke week is het weer anders. Rij ik op dit paard of op dat paard. Wie zijn er vandaag allemaal? En wat gebeurd er allemaal? Allemaal prikkels en hersenspinsel die haar de hele ochtend bezig houden. Tegelijkertijd, om alle onrust weer rustig te maken in haar hoofd, doet ze haar dwang handelingen en houd ze haar tics vooral in! De dwanghandelingen zijn zo klein en onzichtbaar voor anderen, maar voor haar zo belangrijk om alles weer recht te trekken. Meestal belt ze voor het eind met de mededeling: ‘Ik ben niet lekker mam.’

Maud ging gister een dagje met papa mee naar de bioscoop! Wat was ze zenuwachtig! Ze kon niet wachten om weg te gaan. Om 6.30u was ze wakker en ik geloof dat ze wel 100x gevraagd heeft of het al tijd was. Gelukkig had papa de film van 11uur gepland dus was het niet al te lang wachten. (Ok die zenuwen voelde Floortje vanmorgen ook al aan en nam dit mee naar de Ranch.)
Floortje en mama gaan naar de Ranch. Mag Maud eindelijk papa wakker maken en rond 10.00u gaan die ook de deur uit.
Wat hebben ze het leuk gehad samen! Alles is nieuw voor haar. Veel mensen bij elkaar, grote zaal en die spanning! ‘Brandweerman Sam’ daar gingen ze heen. De zaal was voor 1/3 gevuld dus lekker rustig. Het licht bleef aan en er was na een half uurtje een kleine pauze. Hoewel ze liever hadden dat hij door ging. Dat kwartiertje wachten maakte dat ze erg moe werd en het eind van de film duurde dus net ff te lang. Stilzitten is voor Maud toch echt wel lastig. Op de terugweg kreeg papa dan ook te horen: ‘Pap. Ik voel me niet zo lekker.’
Alle spanningen kwamen er uit. Rustig aan naar huis en even bellen met mama maakte dat ze vrolijk weer de auto uit stapte. ‘Mam! Het was zo leuk! Wat was het groot! En wat veel kindjes! Ik mocht lekker veel snoepen maar heb nog voor Floortje en jou bewaard. De film was best wel spannend hoor. En we gaan vaker naar de bioscoop zei papa.’
Kortom een geslaagde ochtend voor die 2. Het ‘Ik voel me niet zo lekker’ gevoel was na een verhalenstorm en een beetje drinken snel weer over gelukkig.
Maud gebruikt dit zinnetje ook dagelijks maar bij haar is het vooral omdat ze moe is. Gaat ze even lekker knuffelen bij Guus op de grond of pakt ze de konijnen uit hun hokjes. Maud is onze grote dierenvriend en komt helemaal tot rust bij haar diertjes. Hoe fijn is het dat we die dan ook hebben en dat ook hun het fijn vinden om lekker te knuffelen met haar.

Voor papa is het simpel. Als hij zegt: ‘Ik voel me niet zo lekker’ dan is het ook zo.
Zo had hij de grote pech dat hij vorig weekend een spier in zijn rug verrekte. Kon een paar dagen niks meer! Zomaar opeens! Pijnstillers hielden hem op de been en omdat hij nog maar een paar weekjes bij deze baas werkt is hij toch door gaan werken. Eind deze week trok hij het toch niet meer. Niet vanwege zijn rug maar omdat hij zo benauwd was. Hij had weer een echte ‘Ouwe lullen’ hoest. Op aandringen van mij is hij bij de dokter geweest en kreeg hij te horen dat hij (weer) een luchtweginfectie heeft gehad. Gehad! En hij is nu uit zichzelf al aan het genezen. Pff. Opluchting! Hij heeft een aantal jaar geleden precies dit gehad en deze ging over in een longontsteking. Hij is er maanden beroerd van geweest. Gelukkig is deze uit zichzelf aan het genezen. Hij liep er al 2 weken mee dat hij benauwd was maar negeerde het. Komt wel goed. Tot van de week. Toch maar even een paar dagen ziek om goed te genezen. Rust houden was het advies dus even niet zo veel.

Voor mama? Voor mama betekend deze zin meteen STRESS, ANGST en PANIEK!
Ben ik ziek? Word ik ziek? Als ik ziek ben hoe moet dat dan?
Wat ik dan ga doen? Heel simpel eigenlijk val ik kei hard terug in mijn dwang of te wel mijn OCD. Ik ga als een gek aan de poets. Al het speelgoed krijgt (weer) een sopje en het huis staat op zijn kop. Ondertussen temperatuur ik mezelf wel 100x per dag, en dan wel 3x achter elkaar in elk oor. Degene die de zin ‘Ik voel me niet zo lekker.’ Uit durft te spreken is ook de sjaak en word ook 3x in elk oor getemperatuurd. 3x? Waarom 3x? Tja.. zo kan ik een mooi gemiddelde maken? Of gewoon voor de zekerheid? Vervolgens krijgen ze minstens zo vaak te horen of het wel goed gaat met ze en ik maar poetsen en drinken. Oh ja de 2 liter kan met water staat nog net niet op het aanrecht, maar ik weet precies hoeveel er in een flesje water zit en het aantal glazen of bekers die ik drink tel ik in mijn hoofd mee.
Tegelijkertijd heb ik mijn werk in huis als gastouder en alles draait ‘gewoon’ netjes door.
Aan het eind van de dag voel ik me echt niet zo lekker. En dan wel van de vele stress wat ik mezelf opleg. Oh ja dan heb ik natuurlijk ook nog een gezin draaiende te houden en alle gesprekken met psychologen te houden.
Deze week was best wel een heftige week. Gesprek over Floortje op school en met haar psycholoog.
Ook had ik een gesprek over mezelf. Want eerlijk is eerlijk alles gaat goed hier in huis. De buitenwereld merkt maar weinig van onze perikelen, maar deze mama krijgt steeds meer van deze OCD aanvallen (zoals ik ze noem) en dit is zeker niet goed. Die aanvallen komen vooral omdat ik moe ben. Op gebrand of hoe je het wilt noemen. De volgende stap is vast en zeker dat ik mezelf weer van alles aan ga doen. (Moet ik heel eerlijk zeggen dat ik mezelf echt goed onder controle heb. Dat heb ik echt wel geleerd in al die jaren!)
Maar een beetje rust kan zeker geen kwaad. Nog even dan is het vakantie en hebben we het rustiger. Het gastouder zijn is best een opgave die ik met heel veel liefde en plezier doe, maar het was een heel druk jaar. Veel gastkindjes ook en dus drukke dagen. Voor Floortje ook veel prikkels als ze uit school komt en als ze al overprikkeld is.
‘Toeval bestaat niet.’ Hier geloven we heel sterk in en zo ook nu wil het toeval dat er wat kindjes weg gaan en in de vakantie bijna niemand over blijft. Even adem halen dus voor ons allemaal. Na de vakantie beginnen we rustig en voorlopig houden we het ook rustig. Even kijken hoe alles gaat lopen.

Stilzitten heb ik nooit gekund en is ook niet goed. Maar alles bij elkaar is het een drukke periode geweest. Einde schooljaar is voor iedereen einde energie. Tijd om ons op te laden tijdens de vakantie! Haha opladen? Hoop dat die vakantie een beetje relaxed verloopt want ook hier is alles anders! Goed die is voor een volgende Blog.

Reageer

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.