Diagnose

      3 Reacties op Diagnose

50520-O6E3DJ

Een goede diagnose stellen dat kost tijd. Tijd wat we wisten, maar ook tijd die erg lang duurt in onze beleving. In die tijd wandel je door verschillende diagnoses die het zouden kunnen zijn, dus zoeken naar informatie, maar ook machteloosheid en de twijfel gaat toeslaan. Twijfel omdat je van alle kanten goed bedoelde meningen krijgt die jou dan weer aan het twijfelen brengen. Doen we het wel goed, of zien we beren op de weg die er eigenlijk niet zijn.
We staan toch aardig stevig in onze schoenen en kunnen best veel aan. In het begin hadden we ons voorgenomen dat we hier vooral samen in staan. Om Floortje te helpen!

Als ik nu zo terug lees zijn wij, ben ik, begonnen met het bloggen op 11 november. Die dag ben ik begonnen alles van me af te schrijven. Onze hulpvraag en alle formulieren hebben we een paar maanden eerder al ingediend. Dit was begin augustus. De echte serieuze tics begonnen in juli.
We begonnen met het idee Gilles de la Tourette. Maar vooral Tics. De hulp die we toen kregen (Nog steeds hebben we super goed contact!) was niet voldoende en zo zijn we met onze zoektocht begonnen.
Nu zitten we alweer in mei. We hebben op een lange wachtlijst gestaan voor de echte hulp begon en zoals de vaste lezers weten is er al veel gebeurd.
Deze week is er een evaluatie geweest onder verschillende psychologen. Over Floortje.

Gister kregen we de diagnose waar we lang op hebben gewacht. Wat is er met onze mooie dochter aan de hand en hoe kunnen we haar het beste helpen en begeleiden op school.
Blijft een feit dat een diagnose maar een diagnose is. Deze kan altijd nog bijgesteld worden. Maar op deze manier kunnen we wel alle hulp krijgen die we nodig hebben. Stiekem hoop je dan toch dat het niets is en dat je met een paar maanden weer alle rust in huis hebt. Maar goed.
De diagnose was behoorlijk ‘gecompliceerd’ zoals ze zelf zeggen. Zo gecompliceerd dat ze hulp van buitenaf hebben ingeroepen van de ‘Bascule’. Een centrum in Amsterdam, gespecialiseerd in wat Floortje heeft.
Ze heeft de Dwang en Angst die hier bij hoort. Ook heeft ze heel duidelijk ADHD, maar ze heeft ook Tics. En bij de Tics is het zo, als je die een jaar lang achter elkaar hebt. (Zonder tussen poses van max 3 maanden) En als je hierbij woorden of andere uitroepen hebt, dan noemen ze het Gilles de la Tourette. Floortje heeft nu alweer bijna 11 maanden tics. Onafgebroken. De uitroepen zijn hier ook bij. Gelukkig niet het vloeken! Maar wel de bewegingen en het boos worden.
Kortom een gecompliceerde diagnose. Deze vraagt een gecompliceerde hulp.
Hier kunnen ze ons goed helpen. Ze krijgt hiervoor gedragstherapie. Ze leert omgaan met haar dwang en Tics. Zodat ze minder last heeft tijdens haar dagelijks leventje. De Angsten zijn we al mee begonnen door de EMDR en door het samen aangaan van de vele angsten. Hoe vaker we ze aangaan hoe makkelijker het word. Natuurlijk maken we hier kleine stapjes tegelijk in.
Alles bij elkaar maakt het gecompliceerd. (Heb je het woord weer!)
Stapje voor stapje, en dit zal heel lang duren, gaan we haar hierin begeleiden. Steeds kijkend naar de hulpvraag die ze op dat moment heeft. Waar heeft ze nu het meeste last van? Dat gaan we aanpakken.
Ook staat ze op de wachtlijst bij de Bascule. Deze wachtlijst is heel erg lang namelijk. Voor nu krijgen we hier de hulp die we nodig hebben maar het zou zomaar kunnen dat deze hulp niet voldoende is. Als dit zo is kan ze meteen doorstromen naar de Bascule. Tegelijkertijd werken de psychologen wel al samen aan de hulpvraag van Floortje.

Volgende week komt de psychologe mee naar school om zo te kijken hoe we het voor Floortje nog makkelijker kunnen maken hier.
We hebben een diagnose. Kunnen er mee aan de slag, maar we hebben nog een hele lange weg te gaan.
We hebben wel het gevoel dat we serieus genomen worden en dat we op de goede weg zijn. Dat is toch het aller belangrijkste?

handtekening-1.jpg

3 gedachten over “Diagnose

Reageer

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.