Afscheid

      Geen reacties op Afscheid

Afscheid nemen van iemand waar je heel veel om geeft is voor iedereen een lastig ding.. helemaal als je gevoelig bent en dan ook nog eens een lastige leeftijd hebt. Mijn Opa is alweer 3 jaar geleden overleden maar het verdriet en gemis blijft altijd. Floortje heeft het er vooral erg moeilijk mee. Ze was helemaal gek op haar Opi en om haar in bescherming te nemen hebben we er toen voor gekozen om haar niet mee te nemen naar de crematie. Ze was nog zo jong en hoe leg je je kind uit dat hij de oven in gaat?

Ze heeft op haar manier afscheid genomen en elke dag kijken we nog naar zijn foto. Alles wat ze meemaakt verteld ze tegen hem. Bloemetjes, kastanjes, enz enz.. alles word bij zijn foto gelegd. Haar manier om er mee om te gaan.

Tot opeens die ene vraag komt… ‘Waar is Opi?’ En ‘Ik mis hem echt heeel erg!’ Tja.. misschien is het nu dan toch de tijd om er heen te gaan samen.

Zo gezegd zo gedaan. Vanmorgen reden we naar Schagen. Het crematorium. Even een korte uitleg dat als je dood gaat je kan kiezen of je begraven wilt worden. Tussen de wormpjes enz. Of in de oven wilt.. dan blijft er as over en dat kan in een pot of ergens uitgestrooid worden… Opi koos voor het laatste. Hij is uitgestrooid ergens op dat grote grasveld. Tussen de bomen, de kastanjes, bij het water enz enz..

Daar stonden we dan samen. De meiden zochten snel de mooiste kastanjes en namen ze mee. Floortje mocht een mooie plek uitzoeken. Onder een mooie boom met een inhammetje. Daar liggen de mooie kastanjes en blaadjes die ze gevonden hadden. Bovenop nog een hele mooie veer! En als je omhoog kijkt en goed luistert hoor je de blaadjes aan de bomen zingen in de wind. ‘Dat is Opi mam!’ Een dikke knuffel aan de boom en klaar.

Dachten we.. De hele dag verder niks aan de hand. Maar dat koppie maalt en maalt.. vanavond samen op bed kwam ALLES er uit! En ja dat breekt dan weer mijn hartje. ‘Mam. Jij moest ook huilen mis jij Opi ook?’ ‘Tuurlijk! Mama mist hem elke dag! Maar het leven is nu eenmaal zo. Er worden nieuwe baby’s geboren en er gaan mensen. Helaas altijd de mensen die we het ergst missen.. maar in ons hartje zijn ze bij ons! En samen denken we aan de mooie herinneringen die we hebben.’

‘Mam? Op school heb ik geleerd van het begin van de wereld. Er was alleen maar zand en gras. Toen kwam er een mens en nog 1. Kunnen we dan geen nieuwe Opi maken?’

Tja…. kon dat maar…..

PicsArt_1412418279427

Reageer

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.